Uyku Problemleri

Uyku problemleri, çoğu insanın yalnızca uykusuzluk olarak bildiği ancak birçok farklı türü bulunan uyku ile alakalı sorunlardır. İnsomnia, narkolepsi, parosomnia, huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi gibi rahatsızlıklar uyku problemleridir.
Konular| Uyku Problemleri
Uyku problemleri, çoğu insanın yalnızca uykusuzluk olarak bildiği ancak birçok farklı türü bulunan uyku ile alakalı sorunlardır. İnsomnia, narkolepsi, parosomnia, huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi gibi rahatsızlıklar uyku problemleridir.

Uyku Problemlerinin Nedenleri

Uyku problemleri, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Uyku problemlerinin nedenleri şöyledir;

  • Stresli bir iş hayatına sahip olmak
  • Kaygı ve korku gibi duyguları sıklıkla hisseden bir kişilik yapısı
  • Fazla kafein ve alkol tüketimi
  • Fibromiyalji, migren, bel ağrısı gibi kronik ağrılar
  • Günlük hayatta çok fazla spor yapmak
  • İdrar problemleri
  • Kalp ve solunum rahatsızlıkları
  • Depresyon

Uyku Problemlerinin Belirtileri

Uyku problemleri, her bireyde ve her probleme bağlı olarak farklı belirtiler göstermekle birlikte bazı ortak özelliklere de sahiptir.

  • Uykuya dalarken sıkıntılar yaşamak
  • Uyku esnasında kontrolsüz hareketler yapmak
  • Gün içerisinde sürekli olarak uykulu olmak
  • Araç kullanırken veya dışarda otururken uyumak
  • Uykuda esnasında solunumda değişiklikler meydana gelmesi

Uyku Problemleri Türleri

İnsomnia(Uyuyamama): İnsomnia, pek çok kişinin uyuyamamak olarak bildiği uyku problemlerinin en yaygın türüdür. Uykuya dalmakta zorlanma, sürekli olarak uykudan uyanma, sabahları çok erken saatlerde uyanma gibi sorunlar insomnia olarak adlandırılır.

Uyku Apnesi: Uyku apnesi uyku esnasında solunumun kesilmesi, soluk alamama rahatsızlığıdır. Hayati öneme sahip solunumla ilgili problemler yaratan uyku apnesi, tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sonuçları ortaya çıkabilir.

Parasomnia: Parosomnia, uyku esnasında konuşmak, sayıklamak, kalkıp evin içerisinde dolaşmak(uyurgezerlik) alt ıslatmak, çeneyi sıkmak, dişleri gıcırdatmak gibi belirtileri olan bir uyku problemidir.

Narkolepsi: Narkolepsi, bireylerin gündüz herhangi bir yerde uyumalarına ve uyudukları esnada rüyalar ve halüsinasyonlar görmelerine neden olan bir uyku problemidir. Narkolepsinin belirtilerinden bir tanesi de bireylerin uyandıklarında hareket edememesidir(katapleksi). Narkolepsisi olan bireylerin iş ve sosyal hayatları bu uyku problemi sebebiyle ciddi derecede etkilenmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromu hem uykuda hem de gün içerisinde görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip bireyler bacaklarında, ayak parmaklarında tam açıklayamadıkları uyuşma, karıncalanma, şişme hissederler bu sebeple bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı hissederler. Huzursuz bacak sendromu, uyku esnasında kişilerin durmaksızın bacaklarını sallamalarına, hareket ettirmelerine sebep olur.

Uyku Problemlerinin Tedavisi

Uyku problemleri, özellikle uyku apnesi, narkolepsi gibi bireyleri oldukça etkileyen rahatsızlıklar olduğu zaman mutlaka tedavi edilmesi gereken problemlerdir. Uyku problemlerinin tedavisinde birçok farklı tedavi yöntemi kullanılır. Bunlardan en yaygın olanı ilaç tedavisidir.

Uyku apnesi solunumla alakalı bir uyku bozukluğu olması nedeniyle tedavisinde cerrahi müdahale, uyurken solunum cihazına bağlanma gibi farklı tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır.

Uyku bozuklukları başka psikolojik problemlerin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu sebeple bireyler var olan psikolojik problemlerin tedavi edilmesi uyku problemlerinin de çözüme kavuşmasını sağlayacaktır.

Uyku problemlerinin çözümü için önerilen yöntemlerden biri de hayat tarzını değiştirmektir. Daha sağlıklı beslenmek, daha az kafein ve alkol tüketmek, spor yapmak, belirli saatlerde uyuyup uyanmak, uyku sorunlarının çözüme kavuşmasına, daha kaliteli bir uykuya yardımcı olacaktır.
İlgili Uzman Yazılarımız
Yazar |
İlknur Çelik
Gece terörü ya da uyku terörü; derin uykunun ardından aniden ortaya çıkan, korku ve panik hâliyle karakterize edilen ciddi bir uyku bozukluğudur.
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.