Çocuklarda Uyum ve Davranış Problemleri

Konular| Çocuklarda Uyum ve Davranış Problemleri
Çocuklarda uyum problemleri, çocukların değişen yaşam koşullarına, ortamlara uyum sağlamakta zorlanması sonucu oluşan sorunlardır. Her çocuğun kişiliği farklı olduğu gibi değişimlere gösterdiği uyum süreci de birbirinden farklıdır. Bazı çocuklar değişime çok hızlı bir şekilde adapte olurken, bazı çocuk ise alışmak ve uyum sağlamak konusunda ciddi problemler yaşarlar.

Çocuklarda Uyum Problemlerinin Belirtileri

  • Kavga etmeye meyillidirler. Sinirlidirler ve öfke patlamaları yaşayabilirler.
  • Utangaçtırlar.
  • Sosyalleşeceği bir ortamda endişelenebilir ve bu ortamlardan kaçabilirler.
  • Uyum problemi yaşayan bazı çocukların özgüvenleri aşırı derecelerde yüksek olur. Kendilerini arkadaşlarından üstün görürler ve herhangi bir konuda kendilerini haklı görürler, eleştiri kabule etmezler.

Çocuklar Uyum Problemlerinin Nedenleri

Çocuklarda uyum problemleri, genetik faktörler sonucunda ortaya çıkabilir. Ailesinde uyum problemi veya herhangi bir psikolojik rahatsızlık bulunan çocuklarda uyum problemlerinin görülmesi diğer çocuklara oranla daha fazladır. Çocuklarda uyum problemlerinin bir diğer nedeni ise aile tarafından sürekli olarak baskı altında tutulmasıdır. Serbestçe hareket etmesine izin verilmeyen, sürekli ailesiyle olan ve sosyalleşemeyen çocuklarda uyum problemleri ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda uyum problemleri, çocuğun aile tarafından yeterince ilgi ve sevgi görememesi sonucu da ortaya çıkabilir. Çocukla aile arasında iletişim eksikliğinin olması, güven ortamının sağlanamaması uyum probleminin görülme sebeplerindendir.

Uyum problemleri, doğuştan veya sonradan bir kaza sonucu bedensel engeli bulunan çocuklarda da sıklıkla görülür. Bedensel olarak yaşıtlarıyla aynı şartlarda olmadığını gören çocuklar, yetersizlik hissedebilir ve arkadaş ortamında uyum sağlayamamalarına sebep olabilir.

Çocuklarda Uyum Problemlerinin Türleri

Çocuklarda uyum problemleri, dört grup halinde ayrılabilir.

Yönetim Bozukluğu
Bu tür uyum problemlerinde çocuklar otoriteye karşı çıkarlar. Anne-babalarının ve öğretmenlerinin sözünü dinlemek istemez ve zaman zaman saygı sınırlarını aşan davranışlarda bulunabilirler.

Kişilik Problemi
Çekingen ve ürkektirler. Anne ve babalarından ayrılmak istemez, arkadaş edinmekte zorlanırlar. Genel olarak endişeli bir ruh hali içerisindedirler.

Olgunlaşamama Problemi
Daha çocuksudurlar, çok çabuk üzülürler. Olumsuz durumlara daha pozitif bir bakış açısıyla yaklaşırlar.

Sosyalleşmemiş Suçluluk
Diğer gruplara göre daha sosyaldirler ancak okula uyum sağlayamazlar. Toplum kurallarına ayak uydurmakta zorlanırlar. Suç işlemeye meyillidirler.

Çocuklarda Uyum Problemlerinin Aşılabilmesi İçin Neler Yapılabilir?

Çocuklar uyum problemleri, çocukla doğru şekilde iletişim kurması, doğru bir eğitim ve okulda öğretmenin tutumlarıyla aşılabilir.

Uyum problemleri çoğu anne- babanın düşündüğü gibi şımarıklık değildir, psikolojik bir rahatsızlıktır. Çocukları uyum problemi yaşayan anne ve babalar çocuklarıyla son derece anlayışlı olmamalı ve iletişime geçerken sakin bir dille konuşmalıdır. Uyum sağlayamadığı için kızıp, bağırmamalı, şiddet uygulamamalıdır. Uyum problemi yaşayan çocuk başka çocuklar ile kıyaslanmamalıdır. Çocuğun yapabileceği şeyler gözlenmeli ve uyum sağlama konusunda adım adım ilerlenmelidir.

Çocuklarda uyum problemleri, çocukların yaşıtları ile aynı okulda, sınıfta eğitim görmesine engel olabilir. Bu durumlarda okulun verdiği rapor ile çocuk, özel eğitim kurumlarında eğitim görebilir. Uyum problemi yaşayan çocuklar konusunda eğitimli ve uzman olan öğretmenlerden eğitim almak çocuk için çok daha faydalı olacaktır. Uyum problemleri yaşayan çocuklar için bir çok farklı terapi yöntemi de mevcuttur. Bireysel terapi, oyun terapisi gibi yöntemler çocuktaki uyum problemlerinin aşılmasına yardımcı olacaktır.
İlgili Uzman Yazılarımız
Yazar |
Test
Anne babaya bağımlı ve gelişimsel olarak her iki ebeveyne de ihtiyaç duyan çocukların, anne-baba boşanma karar sürecinden itibaren etkilenektir.
Yazar |
Ezgi Aslan
Çocuklardaki duygu düzenleme becerileri, duyguları tanıma, anlama, ifade etme ve uygun şekilde yönetme yeteneklerini içerir.
Yazar |
Sedef Kanat
Maalesef toplumumuzda psikoloğa giderek destek alıyor olmak, hala tuhaf algılanan, insanların rahatça anlatmakta zorlandığı bir konudur.
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.