Duygu Düzenleme Becerisi

Duygu düzenleme becerisi, kişilerin duygularını belirlediği, kontrol ve ifade edebildiği, çevrelerine aktarabildiği becerilerdir. Duygu düzenleme kişilerin yalnızca olumlu duygularını değil, olumsuz duygularını kontrol edilmesini ve bu duyguların hayatını etkilemesine izin vermemesini içerir.
Konular| Duygu Düzenleme Becerisi
Duygu düzenleme becerisi, kişilerin duygularını belirlediği, kontrol ve ifade edebildiği, çevrelerine aktarabildiği becerilerdir. Duygu düzenleme kişilerin yalnızca olumlu duygularını değil, olumsuz duygularını kontrol edilmesini ve bu duyguların hayatını etkilemesine izin vermemesini içerir.

Duygu düzenleme becerisi, yalnızca duyguların hissedildiği etkileşim anında düzenlenmesi ve kontrol edilmesini değil, aynı zamanda hissedilen duyguların hisseden kişi tarafından ne olduğunu tanımlanabilmesini ve duyguların kabul edilmesini ve buna uygun davranışlar sergilenmesini de içerir.

Duygu düzenleme becerisi, duyguları analiz ederek buna uygun davranışlar geliştirmeyi sağlar. Bu becerinin varlığı, bireylerin yaşadıkları olumlu veya olumsuz durumlara daha kolay uyum sağlamalarını, daha hızlı karar vermelerini sağlar. Duygu düzenleme becerisi yüksek olan kişiler, iş ve sosyal hayatlarında diğer kişilere göre çok daha yetenekli ve başarılıdırlar.

Duygu Düzenleme Becerisinin Eksikliği
Duygu düzenleme becerisi, genetik faktörlere, aile ilişkileri, bireylerin yetiştiği çevre gibi faktörlere bağla olarak gelişim göstermeyebilir. Duygu düzenleme becerisinin eksikliği olarak adlandırılan bu durum, kişilerin duygularını tanımlama zorluğu yaşamasına, duygularını reddetmesine, duygularını bastırmasına ve bunlara bağlı olarak davranışları üzerinde kontrol sağlayamamasına sebep olur.

Duygu düzenleme becerisinin eksikliği sonucu kişilerce bastırılan veya çevreye aktarılamayan duygular, kişilerde bedensel rahatsızlıklar olarak kendini gösterebilir. Baş ağrısı, bel ağrısı, karın ağrısı, sindirim problemleri bu rahatsızlıklara örnek verilebilir.

Duygu düzenleme becerisinin eksikliği, kişilerde yeme bozuklukları oluşmasına da sebep olur. Duygularını ifade etmekte zorlanan, hissettikleri duyguları bastıran bireyler çok sık ve aşırı miktarda yemek yiyebilir veya yedikleri yemek miktarını hayatı derecede azaltabilirler.

Duygu Düzenleme Becerisinin Eksikliği Durumunda Ortaya Çıkan Rahatsızlıklar
Duygu düzenleme becerisi, bireylerin çevreleriyle sağlıklı bir iletişim kurmalarına, kendilerini rahat bir şekilde geliştirmelerine imkan tanır. Bu becerinin eksikliği durumunda bipolar bozukluk, anksiyete bozukluğu, obsesif- kompulsif bozukluklar, öfke problemleri gibi birçok psikolojik sorunlarla karşılaşılabilir.

Duygu Düzenleme Becerisi Nasıl Kazanılır?
Duygu düzenleme becerisi, bu becerilerde bir gelişim geriliği olduğu çocukluk yıllarında fark edildiği takdirde anne ve babaların çabaları, bir uzman yardımı sayesinde kolaylıkla geliştirilebilir.

Çocuklarında duygu düzenleme becerisi eksikliği olan bireylerin, çocuklarının duygularını bastırmak, konuşma hakkı tanımamak, isteklerini göz ardı etmeleri durumunda duygu düzenleme becerisinin kazanılmaması, çocukların bu beceriden yoksun büyümesi kaçınılmazdır. Bu durumda ebeveynlerin yapmaları gereken, çocukların hissettiği duyguları dile getirmeleri için onları desteklemek, dile getirdikleri durumlarda azarlamamak, duygularını rahatlıkla paylaşabilecekleri bir aile ortamı sunmaktır.

Duygu düzenleme becerisi, yetişkinlik dönemlerine kadar kazanılmamış ise, bir uzman yardımıyla, duyguları bastırmamak, kabul etmek ve bu duygulara uygun davranışlar geliştirmeye çalışmak mümkündür.

İlgili Uzmanlarımız

İlgili Uzman Yazılarımız
Yazar |
Tuğçe Saltaş
Okula yeni başlayan ve annesinden ayrılmada güçlük çeken çocukların ebevenylerine öneriler...
Yazar |
Zeynep Sarıkaya
Yeni bir eğitim öğretim yılına merhaba demek üzereyiz.
Yazar |
Psikoterapi Atölyesi Diyor Ki
Zorluklarla karşılaştığımızda ya da bizim için baş edilmesi güç durumlardan geçtiğimizde, insan olarak, ruh halimizde, iletişimimizde, davranışlarımızda bazı değişimler yaşanır.
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.