Çocuklarda Sosyal Fobi / İçe Kapanma / Utangaçlık

Konular| Çocuklarda Sosyal Fobi / İçe Kapanma / Utangaçlık
Çocuklarda sosyal fobi, okul öncesi dönemde başlayan ve tedavi edilmediği taktirde yetişkinlik dönemlerinde de devam eden, çocukların kalabalık bir ortama girmekten, yabancı kişilerle konuşmaktan kaygı ve korku duymalarına sebep olan psikolojik bir rahatsızlıktır.

Sosyal fobisi olan çocuklar genellikle aile içerisinde konuşmakta, kendini ifade etmekte bir sıkıntı yaşamazken, arkadaş çevresinde konuşmaktan, oyunlara katılmaktan, okulda tahtaya kalkmaktan ve parmak kaldırmaktan son derece çekinirler.

Çocuklarda Sosyal Fobinin Nedenleri

Çocuklarda sosyal fobi, genetik ve çevresel sebeplerle görülebilir.

  • Genetik sebepler: Bir çok hastalıkta olduğu gibi sosyal fobi de aile bireylerinden çocuklara geçebilmektedir. Ailesinde psikolojik bir rahatsızlık, fobi bulunan çocuklarda sosyal fobi görülme oranı diğer çocuklara oranlar daha fazladır.
  • Çevresel sebepler: Çocukların anne ve babalarının sessiz, sakin bireyler olması, çok fazla sosyalleşmemesi, sosyal ortamlarda çok söz almaması çocuklarda sosyal fobi oluşumuna sebep olabilir. Bunun sebebi çocukların anne ve babalarını taklit etmeye meyilli oluşudur. Baskıcı ve kısıtlayıcı, katı kuralları olan bir anne ve babaya sahip çocuklarında da sosyalleşme imkanı bulamadıkları için sosyal fobinin ortaya çıkması mümkündür.

Çocuklarda Sosyal Fobinin Belirtileri

Çocuklarda sosyal fobi, fiziksel ve davranışsal belirtiler olarak kendini gösterir. Fiziksel belirtilere örnek olarak yüz kızarması, titreme, terleme, hızlı nefes alıp verme, dona kalma, ağlama gibi tepkiler verilebilir. Sosyal fobisi olan çocuklarda kalabalık ya da tanımadıkları ortamlarda sıkıntı ve kaygı duydukları için karın ağrısı, mide bulantısı gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir.

Sosyal fobisi olan çocuklarda görülen davranışsal belirtiler ise şöyledir; sessizlik, içine kapanıklık, utangaçlık, isteyerek yalnızlaştırma, insanlarla konuşurken göz göze gelememe.

Ebeveynler Ne Yapmalı?

  • Çocuklarda sosyal fobi, anne ve baba tarafından iyi bir gözlem sonucunda erken yaşlarda fark edilebilir ve müdahale edilebilir bir rahatsızlıktır. Çocuklarında sosyal fobi olduğunu gözleyen anne ve babalar sıklıkla çocuklarının sosyalleşebileceği, yaşıtlarının olduğu ortamlara girmelidirler. Girdikleri ortamlarda çocuğa örnek olacak şekilde daha çok sohbet etmeli, daha sık söz almalıdırlar.
  • Çocukların anne ve babadan bağımsız hareket etmeye teşvik edilmesi de sosyal fobinin oluşmasının önüne geçebilir. Bu sebepler ebeveynlerin çocukların kendilerini ifade etmesine, isteklerine dile getirmesine izin vermeleri, kendi başlarına arkadaşlarıyla oynamalarına müdahale etmemeleri önemlidir.
  • Çocuklarda sosyal fobi, anne ve babanın sürekli olarak çocuklarına uyguladıkları baskı sebebiyle ortaya çıkabilir. Anne ve babaların çocuklarını daha serbest bırakmaları, baskı yapmamaları gerekir. Özellikle sosyalleşmeyen çocuk üzerinde “Hadi bakalım konuş ablayla”, “Arkadaşın seni bekliyor git onunla oyna” gibi baskı kuracak cümleler kullanmamalıdır.
  • Sosyal fobisi olan çocuk diğer çocuklar ile kıyaslanmamalıdır. “Bak o çocuk ne güzel konuşuyor”, “bak arkadaşlar ne güzel oyun oynuyor sen niye oynamıyorsun” gibi cümleler ile çocuğu diğer çocuklar ile kıyaslamak sosyal fobinin şiddetinin artmasına neden olabilir.
  • Anne ve babalar çocukları sosyalleşmedikleri, konuşmadıkları zaman onlara gülmemeli, dalga geçmemelidir.
İlgili Uzman Yazılarımız
Yazar |
Ezgi Aslan
Çocuklardaki duygu düzenleme becerileri, duyguları tanıma, anlama, ifade etme ve uygun şekilde yönetme yeteneklerini içerir.
Yazar |
Selin Doğan
Çocukların kendilik algısı, kişisel ve duygusal gelişimlerinin temel bir parçasıdır. Kendilik algısı, fiziksel özelliklerden duygusal durumlara, yeteneklere ve ilgi alanlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.
Yazar |
Sedef Kanat
Aşırı çekingen olma durumu, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da görülen bir durumdur. Kimi çocuk doğduğu andan itibaren çekingen davranmaya başlarken kimisi hayatta başına gelen olaylardan sonra çekingen olur.
Yardım bir telefon uzaklığında
Hak ettiğiniz hayata geri dönmenizi önemsiyor ve yardım etmek istiyoruz.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.