Çocuklara Depremi Nasıl Anlatmalıyız ? Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Çocuklara afetlere zihinsel olarak hazırlamak için depremi onlara anlatmalıyız. Çocuğun deprem ile ilgili sorduğu sorulara doğru cevaplar vermeli..
Blog| Çocuklara Depremi Nasıl Anlatmalıyız ? Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
Çocuklar 12 yaşına kadar soyut düşünemezler bu nedenle depremin nasıl oluştuğu, nelerle sonuçlanabileceği onlar için cevaplanamayan sorulardır ve bu nedenle kaygıya ve korkuya sebep olabilir.

Çocukları zihinsel olarak afetlere hazırlamak için onların sorularına doğru cevaplar vermek önemlidir. Bu hazırlık çocuğun yaşına göre değişir. Aşırı abartılı ve kötü bir bilgi şeklinde verilirse çocuğun geleceğe bakış açısını değiştirir, fiziksel ve ruhsal iyilik halini tehdit eder.

Ayrıca basından, sosyal medyadan veya çevrelerinden depremin yıkıcı ve öldürücü etkilerini duymalarıyla bu korkuya sevdiklerinin ve kendi canlarını kaybetme korkusunu da eklenir.

Dolayısıyla işin içinden tek başına çıkamaz. Günlük rutinleri bozulabilir, uykuları düzensizleşebilir, yalnız yatmak veya odasında yatmak istemeyebilir. Bu sebeple konuyu somutlaştırarak anlatmanız faydalı olacaktır.

Öncelikle yerkabuğu hareketlerinin doğal olduğu ancak insanların bunu bilerek ve hesaba katarak, yaşam için güvenli yerler oluşturulmuş olduğu söylenmelidir. Kendi eylem planları konuşulmalıdır. Gerek okulda, gerek evde nasıl davranılması gerektiği, paniğe kapılmadan yaşam üçgeni oluşturma konusu mutlaka konuşulmalıdır. Kendi evlerinin, bulundukları yerlerin güvenli olduğu anlatılmalıdır.

Çocuklar sadece kendilerine söylenenleri değil, etrafta konuşulanları da dinler, bu konuşmalardan etkilenirler. Ebeveynler kendileri kaygılarını kontrol etmeli, yakınlarıyla mümkün olduğu kadar çocuğun olduğu ortamlarda endişe arttırıcı içerikte telefon konuşması vb yapmaktan kaçınmalılar. Deprem için gerekli tedbirler alınmasından sorumlu olan anne-baba, bunları sistematik ve sakin şekilde yerine getirmeli, telaşa kapılmadan, rehavete de düşmeden arabada vb zaten her zaman bulunması gereken çantayı hazırlamalı, evdeki güvenlik önlemlerini gözden geçirmeli, çocuğu bu hazırlığın bir parçası yapMaMaLı, ve fakat gerekiyorsa, hazırlığın ne olduğu konusunda çocuğu yaşına ve diğer özelliklerine (korkulu mizacı varsa mesela) uygun şekilde bilgilendirmeli.. Yetişkin bu konuyu gerekli hazırlıklar bakımından kendi gündemine almalı ama çocuğun gündemi olmasına sebep olmamalı.

Çocuk kaygılı ise kaygısını veya diğer duygularını küçümsememek, ifade etmesine izin vermek önemli. Kendisinin geçmişte deprem deneyimi olan ebeveynler için, bu tür depremler düşük şiddette olsa da tetikleyiciyi olabilir, kaygı, panik gibi hislerin belirmesine yol açabilir. Bu durumda yakınların sosyal desteği, rahatlama teknikleri önemli ve gerektiğinde bir uzmandan destek alınabilir.

Kaygıyı azaltmada işe yarayan şey, kendi kontrolümüzde olanları saptamak, sakince gereken hazırlıkları yapmış olduğumuzdan emin olmak.. Bunu gerektiği kadar gündemimize almak, evdeki veya okuldaki tek konuşma konusu haline getirmemek.

Ve son olarak ailenin bilmesi gereken en önemli nokta, çocuğun kaygı nedeniyle uyku, tuvalet, yemek gibi rutinlerinin bozulması durumunda uzun sürerse mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir.
Tehlikedeyseniz, acil yardıma ihtiyacınız varsa veya size veya başkalarına zarar verebilecek eylemleri düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmamalısınız.
Acil servisler için 155 veya 112'yi aramalısınız.